Demà és festa

Nom de l'informant: Cinto Solanellas i Solé

Data i lloc de naixement: 10/12/1919 (Berga)

Municipi de residència: Montagut

On, com i de qui la va aprendre: ---

Fotografia de l'informant

Lletra:

(Demà és festa)
Sant Josep la fa...

Tira un tiro,
mata un pardal,
vestit de general.

Passa una velleta,
tira una pedreta.
 
Passa un capellà,
li tira un tros de pa. 

Passa sant Pere
tocant la cullera.

Passa sant Ramon,
toca l'acordeon.

(Passa) sant Tomàs
s'entrebanca amb un cabàs. 

Observacions:

Es tracta d'una cantarella molt popular que, segons escriu Joan Amades, es trobava a tot el domini de la llengua amb lleugeres variants.

Josep Crivillé a "Música Tradicional Catalana - Infants" (1981) explica que la mainada l'acostumava a cantar pels carrers a la vigília d'una festa assenyalada.

Al "Diccionari de la Dansa, dels entremesos i dels instruments de música i sonadors" (1936), Francesc Pujol i Joan Amades la recullen com a cançó de ball rodó. 
 

En Cinto Solanellas va ser pastor, un bon coneixedor del territori i un gran interessat pel patrimoni arquitectònic i les dites i cançons populars. D'ell en surten algunes de les cançons que van populartizar a finals dels 60 el Grup de Folk, de la mà de Pau Riba i Jordi Pujol. Tot i que va néixer a Berga, va viure a Peguera, Puigcerdà, Balsareny, a Mas Saiols (Serra de Finestres), St. Pere de Rodes (d'on també n'era el guarda durant 13 anys) i finalment a Vilajuïga.

Aquesta gravació està feta durant o just després de l'etapa a la Serra de Finestres i abans d'anar cap a St. Pere de Rodes. És al Mas Roure, on tenia arrendat un mas del senyor Ferrussola.

Gravació realitzada a finals dels anys 70 per Àngel Daban.

* La fotografia i la informació sobre en Cinto Solanellas està extreta del l'entrevista publicada a la Revista de Girona, l'octubre del 1993.