signatura_PNC2022.jpg

A Gironella

Nom de l'informant: Cinto Solanellas i Solé

Data i lloc de naixement: 10/12/1919 (Berga)

Municipi de residència: Montagut

On, com i de qui la va aprendre: D'altres pastors com ell.

Fotografia de l'informant

Lletra:

A Gironella, n'és vila molt bella,
n'hi ha una donzella que a mi em fa penar.
Ara i com sempre, Rosa i Roseta,
ara i com sempre l'amor manteniu.

Jo en vaig i en vinc
pe la vora, vora de l'aigua;
jo en vaig i en vinc,
pe la vora, vora del riu.
Si els seus ho volen,
se n'aconsolen;
de(g)itjaria poguer-m'hi casar.

Quatre vegades la n'he demanada,
quatre vegades me n'han dit que no.
Quatre vegades, quatre carbasses,
Déu vos conservi tal bona llavor.

I passejant-me pel pla de Corbera,
em giro endarrera i me'n poso a plorar.
Dic adéu vila, dic adéu nina,
tu n'ets la causa que me'n tinc d'anar.
Dic adéu vila, dic adéu nina,
tu n'ets la causa que me'n tinc d'anar.

Observacions:

La primera referència que tenim d'aquesta cançó, coneguda també com "Roseta de Gironella", és dintre el volum IV de "Cansons de la Terra" de Pelagi Briz, l'any 1874.

Posteriorment, també la trobem al "Cançoner del Calic" (1913) de Mn. Joan Serra i Vilaró o dins l'Obra del Cançoner popular cantada l'any 1926 per un home de Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà).

Segons Joan Amades, aquesta cançó "servia per a ballar el Ball Cerdà per tots els aplecs de l'alta muntanya pirinenca central, Berguedà, Ripollès, Lluçanès, Fonts del Llobregat, Cerdanya i altres".

 

En Cinto Solanellas va ser pastor, un bon coneixedor del territori i un gran interessat pel patrimoni arquitectònic i les dites i cançons populars. D'ell en surten algunes de les cançons que van populartizar a finals dels 60 el Grup de Folk, de la mà de Pau Riba i Jordi Pujol. Tot i que va néixer a Berga, va viure a Peguera, Puigcerdà, Balsareny, a Mas Saiols (Serra de Finestres), Sant Pere de Rodes (d'on també en va ser el guarda durant 13 anys) i finalment a Vilajuïga. Aquesta gravació està feta durant o just després de l'etapa a la Serra de Finestres i abans d'anar cap a Sant Pere de Rodes. És al Mas Roure del senyor Ferrussola, que tenia arrendat.

Gravació realitzada als anys 70 per Esteve Albert i Corp. El material del fons Esteve Albert ha estat cedit per Ramon Manent. La fotografia i la informació sobre en Cinto Solanellas està extreta del l'entrevista publicada a la Revista de Girona l'octubre del 1993.