signatura_PNC2022.jpg

Les nenes maques al dematí

Nom de l'informant: Dolors Reixach i Serrat

Data i lloc de naixement: 10/10/1940 (Olot)

Municipi de residència: Les Preses

On, com i de qui la va aprendre: De la seva mare.

Lletra:

Les nenes maques al dematí
s’alcen i reguen, s’alcen i reguen,
les nenes maques al dematí
s’alcen i reguen el seu jardí.

Io també rego(c) el meu hortet,
faves i pèsols, faves i pèsols,
jo també rego(c) el meu hortet,
faves i pèsols i julivert.

Julivert meu, com t’has tornat?
Sense cap fulla, sense cap fulla,
julivert meu, com t’has tornat?
Sense cap fulla i el cap pelat.

Observacions:

La primera referència que hem trobat d'aquesta cançó és dins "Ethologia de Blanes", un volum sobre el folklore d'aquesta població escrit l'any 1886 per Josep Cortils i Vieta. L'autor en copia 8 versos:

Las noyas macas
De bon matí
Cuydan y regan
Lo seu jardí;
Jo també rego
Del meu hortet,
Favas i pésols
Y julivert.

També n'hem trobat un parell de referències escrites a l'Obra del Cançoner Popular. Una recollida l'any 1932 a La Bisbal de Falset (Priorat) amb el nom d' "A la carretera de Sarrià" – que acaba amb els primers versos del que seria aquesta cançó – i l'altra, anomenada ara sí amb el nom que coneixem, dintre el cançoner "Les cançons de Mataró" (edició de Jaume Arnella del 2004 sobre la missió de recerca dels anys 1932-1933 de l'Obra del Cançoner Popular, a càrrec de Joan Tomàs i Esteve Albert).

L'any 1969 el cantautor (i posterior actor) Miquel Cors publicava en un disc aquest cançó presentada amb el títol "Els pesolets" i ja com a cançó popular catalana.

Segons s'explica, darrera aquesta cançó d'aparença infantil hi ha un missatge adreçat a instruir les dones en la seva higiene íntima.

 

Quan sortia de l’escola, la Dolors se n’anava a esperar la seva mare a la cooperació fabril on treballava. Mentre s’esperava, la colla de dones que hi treballava, quan el gerent no hi era, la feien cantar per distreure-les. Les cançons que cantava eren en castellà.

Entrevista feta per Albert Massip i Pep Garcia, el gener de 2023.