signatura_PNC2022.jpg

La bella Giralda

Nom de l'informant: Núria Serrats i Riera

Data i lloc de naixement: 09/10/1929 (Torroella de Montgrí)

Municipi de residència: Forallac

On, com i de qui la va aprendre: Del seu pare, que la cantava cada diumenge.

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

Som la colla que tenim més ous,
som la colla que tenim més ous
a la cistella.

Som la colla que tenim més pèl,
som la colla que tenim més pèl
sota l'aixella.

La bella Giralda s'escalfa,
s'escalfa les vores del mm...

Noies del veïnat,
pareu atenció,
sentireu com canta
la veu arrogant(a),
la veu del meu mmmmm...

Feu caritat, noies,
feu caritat,  noies,
qu(e) us darem pel mmmmm...

I amb aquella fresca,
el cara(i) s'engresca
les vores del mmmmm....

Feu caritat, noies,
feu caritat,  noies,
que us darem pel m...

Observacions:

L'expressió "Amb aquesta gresca / el carall s'engresca" la trobem recollida com a dita tradicional i els dos darrers sembla que ja eren coneguts l'any 1935 al setmanari satíric "Be negre" (n.213):

 
Feu caritat noies


Trobem una referència de la cançó als primers fragments al llibre "556 Brigada Mixta" (1945) de l'escriptor Avel·lí Artís-Gener (Tísner)

Existeix una versió gairebé idèntica a la que presentem al disc "Cançons que tornen", de l'any 1977, del grup Els Pescadors de l'Escala. Més tard, l'any 1991, el grup Follim Follam la tornaria a versionar al disc "Cançons Porques 2". 


Amb el nom de "La vella Miralda" o "La bella Miralda" trobem una cançó-dansa que podria ser l'origen del tercer fragment que presentem. Ja s'anomena al "Diccionari de la dansa, dels entremesos i dels instruments de música i sonadors" (1936), de Francesc Pujol i Joan Amades, considerant-la una dansa d'origen remot on una dona sola balla enmig d'una rotllanda de gent que canta la cançó, fent els gestos indicats en cada moment.

Al seu Cançoner, Amades afegeix que els "balls d'un ambient acusadament eròtics i intensament llicenciosos havien estat força ballats per les Carnestoltes". 

 

La Núria, de Peratallada -municipi de Forallac-, recorda que el seu pare la va començar a cantar després de sortir de la presó, com a pres republicà que va ser.

Enregistrament i fotografia realitzats a l'abril de 2017 per Aina Casanellas dins el programa d'Acompanyament a la Gent Gran" de Càritas Diocesana de Girona.