12/11/2018

Aquest divendres comença el Festival

Aquest divendres 16 de novembre comença la tercera edició del Festival Càntut de Cassà de la Selva, que fins al diumenge 18 de novembre comptarà amb una quinzena de propostes dedicades a la música de tradició oral.

El festival arrencarà a les 19:30 h amb la inauguració de l’exposició Cançons de Pandero (19:30 h, Can Trinxeria, gratuït), que comptarà amb l’actuació de Guillem Ballaz. La mostra, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona, explora el món del pandero quadrat, un instrument que havia estat molt present a finals del segle XIX i principis del XX, i que ara té una nova vida a Catalunya, on ha esdevingut un element de retrobament amb la tradició, de nova identitat i de recreació musical i social.

Seguidament, es durà a terme l’espectacle Mans Manetes (21 h, Sala Centre Recreatiu, 14 € / 17 €, compra d'entrades), en la que serà la presentació a les comarques gironines. Es tracta d’un espectacle basat en el llibre-disc Mans Manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons, una iniciativa de la Plataforma per la Llengua, que vol oferir un homenatge a la cultura algueresa. Recentment, l’espectacle s’ha pogut veure al País Valencià i ara arriba a Girona amb músics d’arreu del territori de parla catalana: l’alguerès Claudio Gabriel Sanna i el català Marc Serrats –impulsors del projecte–, acompanyats de Paolo Zuddas, Salvatore Maltana, Dario Pinna, Carles Belda i Meritxell Gené, entre d’altres. A més, durant tot el festival es podrà veure el documental L’Alguer: un pentagrama com un carrer, un film gestat en paral·lel amb aquest llibre-disc, que mostra l’experiència viscuda pels músics i el cor d’infants durant la gravació i producció del projecte musical.

La primera jornada del festival s’acabarà amb una proposta especialment ideada per al festival: el Càntut al Bar, de Roba Estesa & Germà Negre (22:30 h, Bar Centre Recreatiu, gratuït). Són dues de les formacions més actives de l’escena de la música folk actual. Des del Camp de Tarragona, Roba Estesa estén arreu, des del 2011, una proposta de música festiva i combativa amb una òptica feminista. Per la seva banda, els banyolins Germà Negre van unir-se el 2012 i des de llavors no han parat de voltar festivals i festes majors d’arreu del territori per escampar les tonades tradicionals del país. Al Càntut, portaran una proposta festiva en què membres de les dues formacions mostraran de forma distesa els seus repertoris, combinats amb cançons de tota la vida.

 

Aquest divendres comença el Festival