Cantarella de sereno (Banyoles)

Nom de l'informant: Francisqueta Gibert i Torras

Data i lloc de naixement: 12/11/1922

Municipi de residència: Banyoles

On, com i de qui la va aprendre: Sentida de nit pels carrers de Banyoles

Fotografia de l'informant

Lletra:

Sereno!
Alabado sea Dios,
las doce han dado!
Sereno!


 

Observacions:

La figura del sereno o vigilant nocturn que rondaven els carrers de les ciutats es va crear al s.XVIII, tot i que la primera notícia que hem trobat a Banyoles és del 1881. El servei sembla que va desaparèixer a finals dels anys 60.

Segons explica el músic i folklorista banyolí Rossend Palmada en alguns documents particulars, el cant dels serenos a Banyoles sempre havia estat en castellà tot i l'intent, l'any 1920, de traduir-lo al català, per part de l'Ajuntament. El cos de serenos liderat per Martirià Sutirà -Tià Sereno-, s'hi va negar al·legant que sempre s'havia cantat d'aquella manera i que així calia continuar fent-t'ho.
 
Adjuntem del quadern inèdit "Banyoles folklòrica" (1974) de Rossend Palmada, les partitures de cada versió. La nova melodia proposada estava escrita pel mateix Palmada:
 
 
 
 
La Francisqueta Gibert explica que, atès que la gent no tenia rellotges, els serenos també feien el servei de despertar als veïns que ho demanaven. Funcionava amb un codi basat en el nombre de rocs que l'interessat col·locava davant de la porta: despertar-se a les tres volia dir que posaven tres rocs. Alguns "gamberros" es divertien canviant els rocs i la trucada es produïa en hores que no tocaven.
Entrevista realitzada per l'Albert Massip, el setembre de 2012