signatura_PNC2022.jpg

Marxa en Pau i torna en Pere

Nom de l'informant: Lolita Casadevall i Menció

Data i lloc de naixement: 20/10/1944 (Cassà de la Selva)

Municipi de residència: Cassà de la Selva

On, com i de qui la va aprendre: Del seu pare.

Fotografia de l'informant

Lletra:

Marxa en Pau i torna en Pere,
marxa en Pere i torna en Pau.
Marxa en Pau i torna en Pere,
marxa en Pere i torna en Pau.

Observacions:

Es tracta d'un joc de dits molt peculiar. Al seu article "Els jocs de llengua en la infantesa: les rimes", publicat a la revista "Llengua Nacional" (núm. 74, I trimestre del 2011), Jaume Salvanyà el descriu d'aquesta manera:

"Quan era petit, l’àvia em feia un joc que no he sentit explicar a ningú més: en deia el «marxa en Pere». S’enganxava un bocinet de paper al dit del mig de cada mà, per la part del damunt; tancava les mans i recolzava els dos dits en el cantell d’una taula, de manera que els paperets quedessin de cap per amunt. Aleshores alçava la mà i tornava a abaixar-la mentre deia: «Maaarxa en Pere»; després feia el mateix amb l’altra mentre deia: «Maaarxa en Pau.» Quan els dits tornaven a taula, el paperet havia desaparegut misteriosament. I de seguida hi tornava: alçava i abaixava un altre cop la primera mà mentre deia: «Tooorna en Pere», i ho repetia amb l’altra: «Tooorna en Pau.» I els dos trossets de paper apareixien altra vegada. El truc era tan senzill com un canvi de dits: amb el «marxa en Pere» i «marxa en Pau» amagava els dits del mig i els canviava pels índexs, i amb el «torna en Pere» i «torna en Pau», sortien altra vegada els del mig. I com més ho feia, més màgic ho trobava."

Al vídeo que presentem també s'aprecien els trossos de paper, en aquest cas dues parelles de dos colors diferents.

Enregistrament realitzat per Bernat Menció i Besalú, de l’escola Puig d’Arques de Cassà de la Selva, en el marc del projecte "Càntut jugant", el desembre de 2022. La iniciativa de recollida de cançons de joc va culminar en una exposició presentada al Festival Càntut 2023.