Camí d'Ull de Ter

Nom de l'informant: Societat Coral Retorn Planenc

Data i lloc de naixement: 01/02/1921

Municipi de residència: Les Planes d'Hostoles

Fotografia de l'informant

Observacions:

És una composició de Pere Quer i Oliveras (música) i Valentí Planeses i Boyer (lletra), l'any 1927.

"A les darreries del s. XIX, les Planes d'Hostoles consolidava el seu teixit industrial amb diverses indústries: tèxtils, torneries de fusta i pedreres de basalt. Aquest fet propiciava el naixement de diferents entitats de caire social i recreatiu. Aviat una colla d'homes del poble encapçalats per Joan Sau (en Biel, músic innat i autodidacte formaren un grup de cantaires. Era l'any 1918. De mica en mica es feu necessari organitzar-se i en Biel amb en Benet Bayona estructuraren la coral amb uns estatuts senzills i un nom: Societat Coral Retorn Planenc. El dia 1 de febrer de 1921, l'autoritat civil de Girona donava el vist i plau als estatuts i la societat coral començava, definitivament, la seva història.

En Joan Sau i Basacoma, més conegut com en Biel, nascut a les Planes el dia 1 de desembre de 1878, pagès i picapedrer de caràcter obert i comunicatiu, fou l'ànima de la primera singlada del Retorn Planenc. Dirigí la coral fins uns anys després de la guerra civil espanyola (1936-1939). Va morir el 7 de maig de 1957.

 
El Sr. Pere Sacrest i Dusol, nét de Pere Dusol i Prat, fundador d'una empresa de filats de cotó a les Planes regalava a la coral la senyera que encara avui custodia com a símbol de la seva identitat. 
 
El desgavell de la guerra civil, acabà amb l'adolescència feliç de la coral. El 1943 les Planes commemora els 25 anys de la festa dels vells. Un grup d'antics cantaires, dirigits per Josep Rodà i Tarrés (el noi Rodà) ofereix un petit concert als vells. Encara el 1947 hi ha una cantada de caramelles per Pasqua. El 1967, les Planes fa un homenatge al seu metge, el Dr. Oliveras. 

 
La coral es desvetlla i 22 cantaires s´apleguen entorn la mítica senyera. El 19 de setembre de 1971, la coral recupera la seva estructura social: És elegit president en Miquel Serra i Romero, i oficialment es nomena director de la coral en Josep Rodà i Tarrés. El noi Rodà havia nascut a les Planes l´any 1901. Era músic, havia fet teatre i construïa artesanalment guitarres i violins. Fou l´ànima d´aquest renaixement de la coral i un fidel seguidor de l´obra de Clavé. Morí el 1976, creà el “coro petit” que assegurava el futur de l´entitat.

Cal remarcar que el dia 7 de febrer de 1972 la coral Retorn Planenc quedava inscrita a la Federació de Cors de Clavé. El 28 de maig de 1972 és elegit president de l'Entitat i director alhora, en Josep Rodà.

Les activitats de la coral es multipliquen i el 28 de juny de 1973 en Josep Rodà dimiteix i és elegit nou president en Josep Bagué i Sorines. L'any 1975 i per malaltia greu d´en Josep Bagué es nomena president el Dr. Joan Falguera. A les darreries de l'any en Josep Rodà presenta la dimissió com a director i el 10 de gener de l´any següent accepta la direcció de la coral Mn. Frederic Pujol, nou rector de les Planes.El 28 de novembre de 1976, la coral estrena el seu himne amb música de Pere Fontàs i Puig, compositor d'Amer i lletra de Ramon Noguer, cantaire de la coral. L'any 1977, la coral pren volada i es transforma en mixta.

L'any 1981 és elegit president en Josep Colom. Ho serà fins el 1983 que agafa les regnes de l´entitat en Lluís Arnau i Planellas. A mitjans de 1989, Mn.Frederic Pujol és destinat a la Parròquia de Palau a Girona, i s´acomiada. El substitueix en Ramon Bosch i Codina, fill de la Cellera de Ter. Malauradament en Ramon moria el 29 d ´octubre de 1992. Ja des del mes de juny del mateix any tornava a dirigir la coral Mn. Frederic Pujol. Els anys següents, la coral manté el seu nivell de qualitat artística i es multipliquen les seves actuacions arreu."

Enregistrament realitzat a inicis dels anys 70 a Figueres, cedit per Marcel·lí Noguer -tenor del cor- a Joan Arnau. Text extret del web "Societat Coral Retorn Planenc". Fotografia cedida per Joan Arnau.