Ai, Don Anton

Nom de l'informant: Josep Carlas Cusí  "Pepet Ferrer"

Data i lloc de naixement: 02/03/1899

Municipi de residència: Espolla

On, com i de qui la va aprendre: ---

Fotografia de l'informant

Lletra:

Ai, Don Anton, Don Anton,
criden els fills del progrés,
no olvidarem mai el nom
de Don Francisco Ferrer.

Si ho voleu......
un consell li'n volem dar
que es tanquin a dins un convent
que potser (per cert?) no els sentirà.
els sentirà!


 

Observacions:

La cançó es relaciona amb els fets de la Setmana Tràgica (1909), quan Francesc Ferrer i Guàrdia -pedagog, impulsor de la pedagogia llibertària- va ser acusat d'haver fomentat la revolta sense tenir-hi cap vinculació directa. El govern d'Antonio Maura (Don Anton) el va fer afusellar al castell de Montjuïc.

 
L'origen del conflicte estava vinculat a l'oposició a la intervenció militar per colonitzar el Rif (Marroc), quan l'exèrcit espanyol va tenir un daltabaix al barranc del Llop i a la muntanya del Gurugú, prop de Melilla. Vegeu Campanya de 1909. Sembla ser que la intervenció estava motivada pel descobriment d'unes mines propietat d'una societat controlada, entre d'altres, pel Comte de Romanones 
 
Aquesta cançó l'hem trobat anotada com "Cançó a Romanones" sense sortir-hi anomenat directament en la lletra o els fets. Segurament, es tracta d'una confusió i una barreja amb alguna altra de temàtica semblant.
Gravació feta l'any 1983 per Josep Tegido Mallart "Gustinet". Enregistrament proporcionat per ell mateix en nom de l'Associació Cultural La Fraternal d'Espolla.

La fotografia està extreta del llibre "Les Activitats artístiques de la primera meitat del segle XX a Espolla : l'orquestra, la coral, el teatre" de Puri Viñas, Joan Graboleda i Lluís Gratacós.  Ajuntament d'Espolla, 1994