signatura_PNC2022.jpg

Nit de vetlla

Nom de l'informant: Rosa Molas i Delós  "Padrina de Can Jeroni"

Municipi de residència: Beget

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

(A)questa nit n'és nit de vetlla,
(a)questa nit n'és nit de vetlla,
n'ha parit una donzella,
n'ha parit una donzella,
té un infant com una estrella,
té un infant com una estrella.

I els pastors la'n van a veure,
i els pastors la'n van a veure,
i en el coll porten l'(au)vella,
i en el coll porten l'(au)vella.

I en els braços la cistella,
i en els braços la cistella,
plena de fruita novella,
plena de fruita novella.

No en són pomes ni en són peres,
no en són pomes ni en són peres;
torrons i vi bo i costelles,
torrons i vi bo i costelles.

Tot això és per la partera,
tot això és per la partera,
perquè en sigui més lletera,
perquè en sigui més lletera.

Observacions:

Es tracta d'una nadala prou estesa per tota la Catalunya septentrional. A l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya apareix recollida per part de Palmira Jacquetti i Mercè Porta (Setcases, tardor de 1933) amb el títol "Cançó de nadal", amb una melodia molt semblant a la que proposem. 

Cal ubicar "Nit de vetlla" en el context de la missa del gall. Al seu llibre "Les Nadales tradicionals" (1996), Josep Romeu i Figueras la descriu com una "nadala característica de l'adoració dels pastors". Aquesta variant presenta tan sols els versos estròfics de la cançó, sense els habituals que, a manera de tornada, trobem a altres variants: "la miren i fa sol" o "kirie eleison". 

 

Incloem també la pista corresponent del disc "Beget. Cançons de la tradició oral recollides per Kristin Müller" que aplega part del repertori recollit per Kristin Müller a Beget durant la tardor de 1965. 

El disc està publicat per la FONOTECA DE MÚSICA TRADICIONAL CATALANAS'obre en una finestra nova del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Portada_disc_Beget.JPEG

Enregistrament realitzat per la filòloga austríaca Kristin Müller durant la seva primera estada a Beget, la tardor de 1965. La fotografia és de Pere Comas i Puigmal. El fonograma provinent del disc "Beget. Cançons de la tradició oral" pertany a la FONOTECA DE MÚSICA TRADICIONAL CATALANA del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.