signatura_PNC2022.jpg

L'orinal

Nom de l'informant: Tomàs Burset i Iglesias

Data i lloc de naixement: 02/12/1935 (Rabós d'Empordà)

Municipi de residència: Cantallops

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

I l’orinal és demostrat
ser un objecte d’utilitat,
i l’estimem per lo que val,
i és l’objecte de l’orinal!

I l’orinal si en tingués llengua
i ulls per poder mirar,
en diria moltes coses
que no es poden explicar;
i en veu ulls sense pestanyes,
i altres qu(e) els hi put l’alè.

I l’orinal és demostrat
ser un objecte d’utilitat,
i l’estimem per lo que val,
i és l’objecte de l’orinal!

Observacions:

Hem trobat aquesta cançó recollida al "Cançoner de Sobremunt" (2013) a partir d'una recerca dels anys 1974 i 1975. També en tenim referències a partir d'un article de l'any 1982 dins "Quaderns de Psicologia" de Joan Subirats Soler amb el títol "Valoració de judicis sobre el caràcter català":

L'orinal

 

En aquest article s'exposa una variant de la cançó recollida a partir d'una conferència del professor Carles Muñoz i Espinalt, l'any 1980 que fa referència a les cançons que es cantaven en plena batalla de l'Ebre, durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

 

Al seu treball d'institut "Recull de cançons populars", d'on hem extret la lletra de la cançó, Montserrat Burset i Martí Carbonell inclouen un paràgraf biogràfic sobre el cantador:

"Tomàs Burset, nat a Rabós d'Empordà en el mas "La casa de baix" una matinada del 2 de desembre cde 1935. Sis mesos després esclata la guerra civil i passa a França a coll butet de la seva mare. Viu a Port Vendres aproximadament 4 anys. Torna a Espanya pel "Coll de Banyuls" i permaneix un temps a Palau Sabardera. A lédad de 5 anys es batejat i ell diu que s'en recorda molt bé i es presumeix de no haber escupit la sal. No molt temps després va a viure a Requesens. Allà coneix a en Patllari i altres amics. Apren a cantar "el Pardal" de boca de un home anomenat Cefelino (Serafí Cardoner). Passa la seva joventud entre pastors, vaquers i carreters i diu que per a ell son la gent més gentil i alegre que ha conegut.

Anys després fen de xofer de camió, tot seguint el compàs de les pistonades del motor recorda y canta les cançons que habia apres de jove.

Avui, amb nostalgia i recordant la seva joventud canta, encara que no entoni molt bé, amb tot el cor i el record dels seus amics."

Es tracta d'un enregistrament realitzat per Montse Burset i Martí Carbonell a finals dels anys 70 i que formava part d'un treball d'institut.