signatura_PNC2022.jpg

Bufa mestral, bufa ben fort

Nom de l'informant: Jaume Cervera i Paltré  "Lluc"

Data i lloc de naixement: 07/1900 (El Port de la Selva)

Municipi de residència: Palau-Saverdera

Fotografia de l'informant

Lletra:

Bufa mestral, bufa ben fort
i umple'm de vent la vela
que ens duràs a port
i allí en veureu la nena.
Bufa mestral, bufa ben fort!

Observacions:

Es tracta d'un breu cant mariner que trobem normalment com a tornada de la cançó "La calma de la mar", que recollim en aquest mateix arxiu amb els títols "Quan jo tenia quatre anys" i "Quan jo tenia pocs anys", tot i que podria ser que existís independentment d'aquesta. És una versió molt semblant a la que proposa Josep Maria de Segarra a l'obra teatral "El cafè de la marina" (1933).

 

En Jaume Quintana, de Cantallops, conjuntament amb els veïns de Palau-Saverdera Jaume Cervera "Lluc", Jaume Roig, Francisco Roig i Manel Vila, anaven a Cantallops a l'estiu a fer la verema i a l'hivern a plantar i podar les vinyes d'en Josep Molas. Aquesta gravació es va fer després d'un àpat de cloenda de la feina de l'hivern a Can Tomàs, el bar-restaurant de la plaça de Cantallops.

Enregistrament realitzat per Francisco Roig, de Palau-Saverdera, l’hivern del 1973/1974. El que sentim és una digitalització d’una còpia provinent de la família d’Àngel Roig i Turró facilitada per José Luis Bartolomé. La fotografia ha estat proporcionada per la família del cantador a Albert Campsolinas.