signatura_PNC2022.jpg

Fins aquí n'hem arribat (cançó d'arribada)

Nom de l'informant: Colla dels Tranquils d'Esclet

Municipi de residència: Cassà de la Selva

 

Lletra:

       -Primer us cantarem l'arribada perquè, quan arribàvem a la casa, primer es (ha)via de cantar l'arribada. És una cosa molt curta perquè allò com que no anava amb la paga, no...-

Fins aquí n'hem arribat,
fins aquí n'hem arribat,
caminant amb molta pena,
caminant amb molta pena.

No en venim per res de mal,
no en venim per res de mal,
sinó per dau-se alegria,
sinó per dau-se alegria.

Tu company que en vas davant,
tu company que en vas davant,
venta tres pics a la porta,
venta tres pics a la porta.

Quins cantarem?!

Observacions:

Són tres corrandes cantades per les caramelles, amb moltes combinacions i variants arreu. 

L'any 1930, Antoni Griera i GajaS'obre en una finestra nova publicava un recull "Litúrgia popular" dintre el "Butlletí de dialectologia CatalanaS'obre en una finestra nova" on aplegava, també de Cassà de la Selva, una variant:

Cassa 1930

 

La Colla dels Tranquils, del veïnat d'Esclet de Cassà de la Selva, eren homes joves que cantaven acompanyant-se de panderos. Amb un repertori de cançons de temàtica sobretot religiosa, visitaven els masos del veïnat les nits dels dissabtes de Rams i de Pasqua. Cantaven goigs a canvi de queviures i begudes. Eren moments de celebració i d'atreviment, de mostrar-se (sobretot a les noies) i de compartir les vivències de tota la comunitat.

En aquest retrobament de l'any 1991 hi participen cinc dels seus sis cantadors habituals: Lluís Carbó, "En Sacot", Joaquim Prunell, "Can Domingo de la Bassa", Pere Vilà, "En Seixanta" i Joan Esteve "En Cuquí". En Pere Bou, "El moliner", de Can Frigola, no hi va poder cantar.

També incloem el fonograma pertanyent al disc "Goigs de Pasqua. Els Tranquils d'Esclet, Cassà de la Selva" que recull un repertori fruit d'una recerca feta per Jaume Ayats i Gianni Ginesi l'any 2002 a Cassà de la Selva. La seva gravació recull dues "Arribades" més. 

El disc està publicat per la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Gravació realitzada el 7 d'abril de l'any 1991 del recital de cançons tradicionals de Pasqua, dintre la XXV Festa Literària. Enregistrament cedit per Xavier Albertí a l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva. El fonograma provinent del disc "Goigs de Pasqua" pertany a la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.