A Xauxa

Nom de l'informant: Gràcia Vilarrodà i Diumenge  "Gracieta de Cal Xec"

Data i lloc de naixement: 07/02/1918 (Molló)

Municipi de residència: Molló

 

Lletra:

I els rius de Xauxa
no són pas com els d'aquí:
en aquests hi raja aigua
i en aquells hi raja vi.
Les fonts sempre ragen,
no paren ni un sol moment;
xampany i canya,
rom i aigua ardent.

Marxem, marxem, marxem, marxem,
marxem a Xauxa i no ens entretinguem.

Allà els pagesos
no paguen consums
i fer tiberis
són el(s) principals costums.
Ningú treballa
però de fam ningú en pateix
i tots traginen
set robes de greix.

Marxem, marxem, marxem, marxem,
marxem a Xauxa i no ens entretinguem.

I allà les llebres
són grosses com el(s) moltons,
les llingonisses
que les troben pels racons.
I de cinquenes
ja ningú (faltar) faltat
ningú treballa:
hi ha la llibertat.

Marxem, marxem, marxem, marxem,
marxem a Xauxa i no ens entretinguem.

I allà les noies
no presumen tant
i allà acostumen
(a) portar el polissó endavant;
no gasten polvos,
però tampoc no fan patir
i no es demaien
tant com les d'aquí.

Marxem, marxem, marxem, marxem,
marxem a Xauxa i no ens entretinguem.

Observacions:

És un fragment d'una cançó que també hem trobat amb el nom de "Xauxa" o "Me'n vaig a Xauxa". Tot i no haver-hi massa referències en cançoners vells, sabem que Xauxa designava un paradís imaginari d'abundàncies i riquesa inspirat en la regió de Jauja (Perú), on hi habitava l'ètnia dels Hatun-Xauxa. La zona va ser descoberta i conquerida per Piçarro l'any 1531 o, segons explica el romanç de 1616 "El venturoso descubrimiento de las insulas de la nueua y fertil tierra de Xauxa", pel capità Longares de Sentlom y de Gorgas.

Probablement, les cartes que s'enviaven des d'allà i el boca-orella de la gent van portar a mitificar-se i a considerar-se com un país remot i paradisíac. També trobem casos semblants -i les seves cançons o llegendes- amb els noms de "Gandofia" (en tenim una referència de l'any 1904) o "Cucanya".

N'hem trobat també una variant al volum IV del Cançoner Popular de Mallorca (1975), de Rafel Ginard. L'any 1978 el grup Traginada, de Menorca, la incloïa com a cançó popular dintre el disc "Menorca" i amb el títol "Me'n vaig a Xauxa". L'any següent, el Grup Cap de Creus, de Cadaqués, també la va enregistrar al disc "Cançons de Cadaqués" amb el mateix nom.

Artur BlascoS'obre en una finestra nova la recollida als volums III i VII de "A peu pels camins dels cançoner" als anys 1981 a Organyà (Alt Urgell) i 1983 a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).  

No cal confondre aquesta cançó amb una altra de tradicional anomenada "El rei de Xauxa" (Quan el rei se'n va a passeig / a esbargir la borratxera / duu dos patges al davant / quatre patges al darrera) o la que porta també el mateix nom, amb lletra d'Apeles Mestres i Eduard Granados (Un rei va haver-hi altre temps a Xauxa / menjar i beure i dormir / Cantant i rient tot fent i refent / disbauxa, disbauxa, disbauxa).

Enregistrament del programa "Randellem", de Televisió del Ripollès. El programa, conduït pel grup Randellaires, va ser emès l'any 2009. L'enregistrament ens l'ha facilitat el grup.