Cantarelles

Cantarelles

L’Hostal Càntut és una proposta del projecte Càntut que reinterpreta la vella pràctica de cantar en hostals i tavernes. A partir de les imatges recollides durant els sis sopars per cantar que van tenir lloc del 7 al 16 de juliol a la terrassa del Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri, així com de les entrevistes als artistes protagonistes, el vídeo resumeix l'essència d'aquesta producció pròpia que enguany ha celebrat la seva segona edició. Una nova proposta per cantar en comunitat que ha comptat amb la participació de Germà Negre; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Les Anxovetes; El Pony Pisador i el Sopar de cantadors i cantadores, i que ha reunit veus d’arreu del territori català.

Antigament, cantar formava part de la vida diària de la majoria de gent. Es cantava treballant el camp, a les festes durant l'any, a la vora del foc, netejant i fent endreça de casa, bressolant els més petits... el cant era habitual i de tothom. Els hostals i les tavernes havien estat uns espais exclusius per cantar: al voltant del vi o d'un bon àpat, grups d'homes entonaven cançons satíriques, polítiques, obscenes i provocatives amb l'objectiu de divertir-se o d'ofegar les penes en companyia. Els temps han canviat. A poc a poc, hem anat arraconant el fet de cantar del nostre dia a dia i totes aquelles cançons que l'acompanyaven, i ens hem tornat, sense adonar-nos-en, consumidors passius de música, només escoltant els qui es dediquen a cantar. Des del projecte Càntut volem reinterpretar aquella vella pràctica, recollint el millor del passat i actualitzant-lo al segle XXI. Un sopar per cantar, amb artistes que no han ofert el seu format habitual de concert, sinó peces populars i tradicionals combinades amb el seu propi repertori en format acústic.

 

Aquest dissabte 18 de setembre tindrà lloc la presentació del doble disc Beget: cançons de la tradició oral recollides per Kristin Müller. Un treball a càrrec dels investigadors Pep Garcia del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (CCTP Marboleny), i Albert Massip del projecte Càntut. Cançons de tradició oral que recull les gravacions que va realitzar durant els anys 60 la filòloga Kristin Müller entre els veïns d'aquest municipi de l'Alta Garrotxa. Un projecte que ha estat editat per la Fonoteca de Música Tradicional de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Sèrie 1, Documents testimonials. L'acte està previst a les 6 de la tarda davant de l'Església de Beget, i comptarà amb la participació de l’alcalde de Camprodon i Beget, Xavier Guitart; el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, Josep Catalayud; l’autora, Kristin Müller i, també, els autors de l’edició Josep Garcia i Albert Massip. A més, la presentació finalitzarà amb una mostra musical del reconegut músic Jaume Arnella.

El dimarts 7 de setembre, Paula Grande i Anna Ferrer presenten Vega a les Festes del Tura d’Olot (22 h, entrades aquí). Partint del cançoner en línia del Càntut, les dues artistes interpretaran les deu cançons que fan viure els textos i les històries de les dones de generacions passades, amb peces ballables i actuals que enllacen tradició i modernitat. Aquest treball discogràfic, que és el segon volum de la col·lecció del projecte Càntut, iniciada l’any 2016 amb el disc Càntut (Bankrobber, 2016) de Belda & Sanjosex, s'ha realitzat gràcies a la producció conjunta de Càntut. Cançons de tradició oral, Cultural Lab i Escenapart, amb coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Marfà - Centre de Creació Musical i la Fira Mediterrània de Manresa.

Paula Grande i Anna Ferrer segueixen amb la gira de presentació de Vega durant aquest mes d'agost. El divendres 6 actuaran a Palamós, en el marc del festival Amb so de cobla, el Festival de Cobla de Catalunya (20h, gratuït amb reserva prèvia en aquest enllaç), i el divendres 27 seran les protagonistes de la nit de concert del festival Ésdansa de Les Preses, a la Garrotxa (23 h, gratuït amb reserva prèvia en aquest enllaç). Les dues artistes interpretaran les cançons del disc Vega, un projecte que té com a objectiu visibilitzar i donar veu a les mares, filles, nenes i joves de generacions passades, amb peces ballables i actuals que enllacen tradició i modernitat. Aquest treball discogràfic, que s'ha realitzat gràcies a la producció conjunta de Càntut. Cançons de tradició oral, Cultural Lab i Escenapart, amb coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Marfà - Centre de Creació Musical i la Fira Mediterrània de Manresa, és el segon volum de la col·lecció de projectes discogràfics del projecte Càntut amb repertori de tradició oral de les comarques gironines. Més informació aquí.

Aquest dimecres 21 de juliol, Paula Grande i Anna Ferrer presenten Vega al Museu d'Història de Catalunya (22 h, entrades aquí). Un treball que, partint del cançoner en línia del Càntut, visibilitza i dóna veu a les mares, filles, nenes i joves de generacions passades. Deu cançons que fan viure els textos i les històries de les dones d’abans, però amb peces ballables i actuals que enllacen tradició i modernitat. El disc és el segon volum de la col·lecció de projectes discogràfics del projecte Càntut amb repertori de tradició oral de les comarques gironines, iniciada l’any 2016 amb el disc Càntut (Bankrobber, 2016) de Belda & Sanjosex. Aquest nou treball discogràfic s'ha realitzat gràcies a la producció conjunta de Càntut. Cançons de tradició oral, Cultural Lab i Escenapart, amb coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Marfà - Centre de Creació Musical i la Fira Mediterrània de Manresa.

Aquest dimecres 14 de juliol continua la segona edició de l’Hostal Càntut al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri. Les propostes que s’hi podran veure són El Pony Pisador, un Sopar de cantadors i cantadores dinamitzat per Gemma Pla, i Germà Negre. Les entrades per als tres últims sopars per cantar estan exhaurides.

Després d’una molt bona arrencada amb Les Anxovetes, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, i Germà Negre, els sopars per cantar de l’Hostal Càntut tornen aquesta setmana al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri. Una ocasió per explorar el repertori de cançons satíriques, polítiques, obscenes i provocatives que es troben en el cançoner i oferir moments per cantar en comunitat. En aquesta segona i última setmana hi actuarà una de les bandes més peculiars de l’escena folk actual, El Pony Pisador, que oferiran algunes de les versions més irreverents de les nostres cançons de tradició oral (dimecres 14 de juliol, entrades exhaurides). No faltarà en aquesta ocasió un Sopar de cantadors i cantadores, perquè tothom que ho vulgui pugui compartir aquella cançó transmesa a partir de l’oralitat i que tant l’ha emocionat. Dinamitzada per la professora i cantant Gemma Pla (membre fundadora del grup de polifonies vocals De Calaix), aquesta trobada serà una bona ocasió per compartir sopar, cançons, emocions i, sobretot, diversió (dijous 15 de juliol, entrades exhaurides). Tancarà l’Hostal Càntut la formació banyolina Germà Negre, banda resident de l’Hostal Càntut, a més dels coorganitzadors de l’esdeveniment. Amb un nou disc sota el braç, oferiran la seva reivindicació -sempre festiva- del repertori tradicional (divendres 16 de juliol, entrades exhaurides).

Tots els sopars per a cantar programats tindran lloc a 2/4 de 9 del vespre a la terrassa del Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri. El preu és de 27 € i inclou el sopar. L’aforament és limitat i durant l’esdeveniment se seguiran estrictament totes les mesures d’higiene i seguretat marcades per les autoritats sanitàries.

Aquest dimecres 7 de juliol l’Hostal Càntut obre les seves portes al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri amb Les Anxovetes. Amb l’objectiu de recuperar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes, fins al 16 de juliol el projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha organitzat sis sopars per a cantar en els quals també participaran Germà Negre, El Pony Pisador, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, i un Sopar de cantadors i cantadores dinamitzat per Gemma Pla. Les entrades per a quatre de les sis propostes estan exhaurides. Queden les últimes localitats per a Les Anxovetes i el Sopar de cantadors i cantadores. Podeu consultar tota la informació aquí.

Les entrades per a tres dels sis sopars per a cantar de l'Hostal Càntut ja han exhaurit totes les localitats disponibles. Es tracta de les dues dates de Germà Negre (9 i 16 de juliol) i d'El Pony Pisador (14 de juliol), que van exhaurir en menys d'una hora. Segueixen a la venda Les Anxovetes (7 de juliol), Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (8 de juliol) i el Sopar de cantadors i cantadores dinamitzat per Gemma Pla (15 de juliol). L'Hostal Càntut tindrà lloc a la terrassa del Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri, amb l'objectiu de recuperar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes. Els artistes, que no oferiran el seu format habitual de concert, interpretaran peces populars i tradicionals combinades amb el seu propi repertori en format acústic. Les entrades disponibles es poden adquirir en aquest enllaçS'obre en una finestra nova.

L’Hostal Càntut torna a la terrassa del Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri per recuperar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes. El 7, 8 , 9, 14, 15 i 16 de juliol tindran lloc els sopars per cantar amb Germà Negre, El Pony Pisador, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Les Anxovetes, i un Sopar de cantadors i cantadores dinamitzat per Gemma Pla. Els artistes, que no oferiran el seu format habitual de concert, interpretaran peces populars i tradicionals combinades amb el seu propi repertori en format acústic. Les entrades es posaran a la venda a partir de les 15 h en aquest enllaç.

El tret de sortida de l’Hostal Càntut el donaran Les Anxovetes (dimecres 7 de juliol), una formació en clau femenina dedicada a les havaneres. L’endemà serà el torn de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (dijous 8 de juliol), que trenta anys després de la seva formació continuen reivindicant una manera original de recuperar el repertori de tradició oral. Per segon any, la formació banyolina Germà Negre (divendres 9 i divendres 16 de juliol) serà la banda resident de l’Hostal Càntut, a més dels coorganitzadors de l’esdeveniment. La setmana següent, tindrà lloc l’actuació d’una de les bandes més peculiars de l’escena folk actual, El Pony Pisador (dimecres 14 de juliol), i també es tornarà a celebrar el Sopar de cantadors i cantadores (dijous 15 de juliol), enguany dinamitzat per la cantant Gemma Pla.

Després d’una primera edició amb una gran acollida per part dels participants, l’Hostal Càntut arriba per seguir explorant el repertori de cançons satíriques, polítiques, obscenes i provocatives que es troben en el cançoner en línia. En una època en què, a poc a poc, s’ha anat arraconant el fet de cantar del nostre dia a dia i totes aquelles cançons que l’acompanyaven, i ens hem tornat consumidors passius de música, només escoltant els qui es dediquen a cantar, els sopars per cantar volen reinterpretar aquella vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes, recollint el millor del passat i actualitzant-lo al segle XXI.

Pàgina 1 de 14